ALLEMAAL EGOÏSTEN

Laten we eerlijk zijn. Hoe goed we ook ons best doen voor de ander, we doen uiteindelijk alles voor onszelf. We zijn allemaal egoïsten.

Ik weet dat ik geen vrienden maak door dit zo cru te beweren. Het wordt ook vaak weerlegd. ‘Hugo! (verwijt) dat heb je volledig mis! (verbolgenheid) Ik kan totaal belangeloos iemand helpen (overtuiging).’ En ziehier, dit belangeloze advies heeft de ander zijn gelijk, en dus een goed gevoel gegeven.
Echt waar, belangeloosheid bestaat niet. Net zomin als dat gratis niet bestaat.

Wél aardig

Onze dienstbaarheid is soms gebaseerd op een lekkere egostreling, niet zelden is het streng plichtsbesef, maar meestal is de onderliggende motivatie van ons handelen simpelweg de liefdevolle behoefte om te voelen dat we er wél toe doen. Dat je ‘wél aardig bent en helemaal niet stom!’ zoals Toon Tellegen zo mooi beschreef in het kinderboekenweekgeschenk van 1998: Mijn avonturen door V.Schwrm. Maar ja, om daar nou eerlijk over te zijn…

Gelukkige wereld

Er is ook helemaal niets mis mee. We moeten allemaal zien te overleven. Ook in de jungle van sociale acceptatie. We doen het zoals we doen. Ook al denken we het belangeloos te doen. Als we de ander (en onszelf dus) er gelukkig mee maken, dan moeten we er zeer zeker mee door blijven gaan. Op naar een gelukkige wereld voor iedereen.

Vrienden

Zo raad ik je aan om vooral ook naar netwerkborrels te blijven gaan, enkel en alleen om  te investeren in je oude en vooral je nieuwe relaties. Ga er belangeloos heen om aandacht te géven (zo maak je vrienden). Ga er zeker niet heen met het belang om aandacht te vrágen (zo maak je vijanden).

Maar laten we eerlijk zijn. Hoeveel we ook investeren in onze netwerkcontacten, we doen het uiteindelijk voor ons zelf. Om onze carrière op gang te houden. Of om stiekem toch opdrachten te scoren. Maar om daar nou eerlijk over te zijn…

Tags:, , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: