IN GEVECHT MET KOEIEN IN DE TREIN

Waarom is iedereen toch zo zwijgzaam in publieke ruimtes. Niemand zegt wat tegen elkaar in de trein. Dat kan anders.

In de trein viel het me plotseling op dat het zo stil was. Er zaten toch zeventien mensen om me heen en iedereen zweeg als het graf. Sommige mensen zaten te lezen, anderen luisterden naar muziek. Ook goed. Maar enkele mensen zaten zich zo te zien toch stierlijk te vervelen. Ik haalde diep adem en besloot maar eens een praatje te maken.

Bazen

Dat viel gelukkig goed. De dame naast mij vertelde al vlug honderduit over haar werk bij een callcenter. Ze had een draak van een baas en samen pingpongden we een halfuur lang enthousiast over alle vervelende, luie en arrogante bazen die we in de loop van de jaren hadden ontmoet.

Dood

Op de terugreis probeerde ik het nog een keer. Ik had niet direct raak. Mijn buurvrouw was veranderd in een buurman en deze had duidelijk minder zin in een praatje. Hij keek liever naar grazende koeien in het weiland buiten dan naar mij. Ook goed. Mijn overbuurman had meer zin, maar na een korte uitwisseling van beleefdheden bloedde ook dat gesprek dood. Opnieuw verloor ik het van de koeien.

Code

Had ik een andere plek moeten kiezen om een gesprek aan te kunnen knopen met iemand anders? Had ik alle stille medereizigers naar de stiltecoupé moeten verwijzen? Of is gewoon de sociale code in alle niet-stilte coupé’s niet genoeg gedefinieerd? Stiltecoupe’s zijn duidelijk: ‘Mondje dicht hier!’ Maar in die andere coupé’s kan iedereen doen wat ie maar wil.

Bar

Ik denk dat ik de NS ga vragen om speciale babbelcoupé’s in te richten. Waar de code is: ‘Babbel er lustig op los!’ Ik zie dat zo voor me: Een bar, wat statafels, een haardvuurtje en gezellige zitjes. En allemaal reizigers die daar speciaal heen gaan om er gezellig met elkaar op los te babbelen. Over koetjes én hun kalfjes bijvoorbeeld.

Tags:, , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: