MET Z’N ALLEN DOOR DE MAND

Als drukbezet borrelbabbelondernemer kom ik niet altijd aan TV-kijken toe. DWDD, P&W en zelfs het journaal, het schiet er allemaal nogal eens bij in. 

En dat is toch een handicap. Want het beperkt het aantal gespreksonderwerpen dat ik kan aansnijden tijdens een borrel behoorlijk.
“Huh? Hebben we een nieuwe koning?” Zo’n opmerking is bepaald niet handig als je jezelf wilt profileren tijdens een borrel op 30 april 2013.

Op de hoogte

Het gebeurt me eerlijk gezegd best wel vaak dat ik niet weet mee te praten met de rest. Zo was ik pas na de terugtrekking van het koningslied op de hoogte van de ophef rondom ‘s-lands meest bekritseerde hymne. 
Ik denk altijd dat ik alleen zo wereldvreemd ben. Dat de rest van de mensheid volledig op de hoogte is wat er in Nederland en de rest van de wereld gebeurt.

Bloot

Laatst stond ik in een groepje op een bijeenkomst mezelf weer erg onhandig te voelen omdat iedereen van alles wist te vertellen over dat koningslied. ‘De W van stamppot…’ ik snapte het niet. De dag die je wist dat zou komen… zat dat ook in dat lied dan? Ik besloot mijzelf maar bloot te geven en toe te geven dat ik echt niet wist waar men het over had. En dat ik de schijn niet op wilde houden dat ik dat wel wist.

Klepels

Het werd het onderwerp van gesprek. Hoe we eigenlijk allemaal best vaak de schijn ophouden om ‘mee te kunnen doen’. En welke trukendozen we allemaal bij tijd en wijle opentrekken om niet door de mand te vallen. Wat bleek: Drie van de vijf mensen met wie ik dat kringetje stond wist ook niets van de in’s en out’s van de ophef rondom het koningslied. Ze hadden wel rood wit blauwe klokken horen luiden maar wisten ook niets van oranje klepels.

Mand

De een wist feitje één en teerde daar op. De ander wist feitje twee en schermde daar mee. Zo wist wisten iedereen slechts een klein beetje van de actualiteit en voor de rest knikten ze braaf mee met de mensen die weer op de hoogte waren van weer andere stukjes van de actualiteit. We vielen met z’n allen door de mand. Waar we gelukkig ook erg om hebben kunnen lachen.

Radio

Wat een geruststelling. Maar toch… hoe zorg je er nou voor dat je mee kunt blijven doen?
Ik ga in ieder geval één tip van een gesprekspartner toepassen. Zij zet als ze ‘s-morgens of ‘s-avonds naar een opdracht rijdt Radio 1 aan. Daar komt het meest actuele voldoende voorbij om her en der een feitje te kunnen roepen en voor de rest intelligent mee te kunnen knikken op de feiten die anderen dan weer onthouden hebben.

En loop je echt vast? Wees dan maar eerlijk en oprecht. Zo heb je een meteen een onderwerp te pakken waarvan iedereen op de hoogte is. Nu alleen nog hopen dat ze dat ook toe durven geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: