BEWUSTELOOS BABBELEN

Veelal babbelen we wat in de rondte zonder ons bewust te zijn van de toegepaste communicatietechniek. We babbelen bewusteloos eigenlijk.

Ik zat met mijn vader in de auto. De goede man is 85 en zijn brein heeft besloten het allemaal niet meer zo nauw te nemen. Of juist te nauw eigenlijk, maar dat is een technisch verhaal. Mijn vaders brein haalt zaken soms door elkaar, husselt herinneringen of gaat op belangrijke momenten een kant op die mijn vader helemaal niet wil. Zie dan als 85 jarige nog maar eens helder te communiceren.

Flow

De rit duurde een uur. Mijn vader is door de capriolen van zijn brein niet meer vanzelfsprekend heel spraakzaam. Daar is -noem het- flow voor nodig. Daar moet hij in zien te komen. En die flow, die was er even niet. De stiltes in de auto groeiden dus.

Aansluiting

Ik probeerde de flow bij hem op gang te brengen. Ik ben immers babbeltrainer. Met de handleiding van zijn brein in mijn achterhoofd stelde ik mijn vader diverse vragen die hem aanknopingspunten zouden geven om te praten. Over vroeger. En toen dat niet lukte, over zojuist. En bij gebrek aan aansluiting over nu. En (licht wanhopig) over straks.

Hoe hard ik ook mijn best deed, ik kreeg steeds erg korte antwoorden en lange stiltes als respons.

Stiltes

Ik mijmerde de stiltes wat door. Meanderde door mijn eigen herinneringen en overdenkingen. Ik deed her en der nog een poging tot contact en gaf me uiteindelijk gewonnen. Er is tenslotte niets mis met stiltes. Je hebt er alleen maar een beetje lef voor nodig om ze te laten duren.

Ik realiseerde me al mijmerend dat ik voornamelijk gesloten vragen had gesteld aan mijn vader. Een beginnersvalkuil… Gesloten vragen (die met ja en nee kunt beantwoorden) leveren veelal gesloten antwoorden op. Open vragen brengen mensen daarentegen makkelijker in de flow. Ze nodigen uit tot praten.

Vervolgens (stiltes zat) realiseerde ik me dat, hoeveel technieken je ook in huis hebt om goed te communiceren, je wel je bewustzijn op je gesprekstechniek moet hebben om ze in te zetten.

Bewusteloos

Veelal babbelen we wat in de rondte zonder ons bewustzijn op de toegepaste communicatietechniek. We babbelen bewusteloos eigenlijk. En dat is prima, als een babbel of een gesprek lekker loopt. Maar loopt het vast, dan is het handig als we bij bewustzijn komen. Dat we even vanuit een metapositie ons gedrag waarnemen. Niet om te oordelen of de benardheid van onze positie te beklagen, maar om te kijken naar welke techniek we eigenlijk toepassen en of er niet een alternatief voorhanden is.

Kaas

Als je onvoldoende kaas van gesprekstechniek gegeten hebt, kun je dat altijd ergens leren (op een training borrelbabbelen bijvoorbeeld).

Mocht je daar niet aan toekomen, dan adviseer ik je om te oefenen in het laten vallen van stiltes. Want uiteindelijk hadden mijn vader en ik zo samen een heerlijk rustig ritje. En daar is ook wat voor te zeggen.

Tags:, , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: