BOZE LEZER

Alcohol is vaak een bron van verwarring. Het goedje is in de prehistorie uitgevonden en overconsumptie leidt sindsdien, eeuw na eeuw na eeuw na eeuw, tot de grootste misverstanden.

Laatst kwam ik te spreken met een boze lezer van mijn boek Borrelbabbelen.

Ik ben een tamelijk braaf en conflictmijdend persoon. Ik was dus lichtelijk onthutst toen ik van deze persoon een boze reactie kreeg op het boek en een aantal van mijn blogs. Mijn schrijfstijl en mijn onderwerpen lijken mij niet bijzonder opruiend of aanstootgevend. Maar ja, normen en smaken verschillen. Daar ging het dan ook niet om. Het was de alcohol die het hem deed.

Misverstanden

Alcohol is vaak een bron van verwarring. Het goedje is in de prehistorie uitgevonden en overconsumptie leidt sindsdien, eeuw na eeuw na eeuw na eeuw, tot de grootste misverstanden.
Zo ook hier. Ik was nog maar net halverwege mijn eerste glaasje wijn. Hij stond voor me met een glaasje ju’s d’orange. Wie was hier dronken? Ik schoof mijn glas demonstratief opzij en vroeg belangstellend door naar zijn klacht. Hoe bedoelde hij?

Frisdrank

Hij vond het een leuk boek, daar niet van, maar, zo zei hij, ik ga er in mijn gedachtegoed steeds maar van uit dat alcohol en netwerken aan elkaar gekoppeld zijn. Steeds maar weer die alcohol in alle voorbeelden! Je kunt toch ook netwerken met frisdrank?

Lekkerder

Dat is natuurlijk ook zo. Deze boze lezer heeft volkomen gelijk. Maar als ik mag kiezen tussen de term borrelbabbelen, frisdrankbabbelen of tomatensapbabbelen, dan verkies ik toch de eerste. Omdat het gewoon lekkerder klinkt. En smaakt.

Stop

Netwerken zit niet aan alcohol vast. Maar sommigen kan het net even over die contactschroom heen helpen. Maar je moet wel op tijd stop zeggen. Want van teveel borrel ga je rare dingen babbelen.

Ambassadeur

Ik heb nog een interessant gesprekje gevoerd met deze man. Over van alles en nog wat. En over hoe lastig het kan zijn om het iedereen naar de zin te maken. Na afloop heb ik hem bedankt voor de feedback en ik weet zeker dat hij een ambassadeur geworden is van mijn boek. Omdat ik hem en zijn klacht serieus genomen heb.

Want dat is de sleutel tot een goed netwerkgesprek. De ander serieus nemen. Daar ben ik vrij nuchter in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: