WAAROM NIET?

Ja,  ik ken daar helemaal niemand! Is een van de redenen die mensen opgeven als je ze vraagt waarom ze niet naar een borrel gaan. Daar is een oplossing voor.

Ik heb voor de training Borrelbabbelen eens een onderzoek gedaan naar het borrelgedrag van mensen. Eén van de vragen die ik stelde was: Wat zijn voor jou redenen om NIET naar een borrel te gaan? (Natuurlijk nadat ik ze had laten opsommen waarom wél te gaan en waarin ‘de lekkere hapjes’ verdacht hoog scoorden.)

Duh…

‘Ik ken daar niemand’ scoorde hoog op de niet-vraag.
‘Ja duh…’ denk ik dan. Dat is juist het leuke! Des te meer reden om te gaan. Nieuwe mensen ontmoeten. Andere werelden binnentreden. Zorg dat je na afloop wel mensen kent daar!

Eenzaam

Maar dat denk ik puur beroepsmatig. Want ik voel heus wel aan dat het lastig is om contact te leggen met vreemden. Ik ken dat zelf maar al te goed. Wie weet zitten die anderen helemaal niet op jou te wachten, en dan sta je daar dan. Eenzaam in een hoekje met je glaasje jus d’orange… en je gevoel van afwijzing.

Automatisme

En daar zit ‘m de contactkneep. Het zijn onze eigen angsten voor afwijzing, eenzaamheid, ‘Zie je wel!’ en ander ongemak die ons gedrag in dezen sturen. Dat is prima natuurlijk. Die gevoelens zijn er en die hoef je niet te ontkennen. Maar het gedrag dat je er aan koppelt hoeft geen automatisme te zijn. Daarin kun je kiezen.

Je kunt kiezen om thuis te blijven. Je netwerk zal niet groeien en je zult niet met leuke (of minder leuke) verhalen thuiskomen.
Je kunt ook kiezen om het avontuur aan te gaan. Vreemde mensen ontmoeten. De spannende stap van contact leggen maken. Gesprekjes aangaan. Vragen stellen. De kans op afwijzing voor lief nemen en ontdekken dat dat reuze meevalt. Dat anderen het echt waarderen als ze jou ontmoeten.

Trotseren

Als je je eigen gevoelens onder ogen durft te zien en als je ze opzoekt door ze te trotseren leer je in ieder geval jezelf kennen. En dan is, waar je ook heen gaat, er altijd minimaal één iemand die je wel kent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: