HOE GAAT HET?

‘Hoe gaat het met je?’, is een onbetamelijke vraag. Het zet aan tot leugens en misleiding.

De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ zet aan tot liegen: ‘Goed hoor!’, terwijl de beantwoorder wel beter weet. Om er vanaf te zijn wordt de vraag direct teruggekaatst: ‘En met jou?’, waardoor ook jij in een gewetensconflict komt. Wat doe je? Jokken, of eerlijk zijn en je beklagenswaardige bestaan met de ander delen? Een eerlijk antwoord is gewoon onhandig.

Uche uche

Ik had het laatst in een winkelcentrum. Ik was aan het emotieshoppen toen ik een bekende tegenkwam. Zij vroeg me hoe het met me ging. Ik antwoordde leugenachtig ‘Goed hoor. En met jou?’ Ik kreeg een eerlijk antwoord terug: ‘Nou…’ Een korte samenvatting: ze was onlangs gescheiden, had brand gehad in de keuken waardoor ze een nacht bij vrienden had moeten doorbrengen. Haar ouders konden de kinderen niet opvangen omdat haar vader aan een terminale ziekte leed en die lulhannes van een ex had zo’n negatieve invloed op de kinderen dat ze ze daar al helemaal niet wilde brengen. Oh, en de brand had een zware aanslag gepleegd op haar astma. Dus tja, uche uche, ‘Het gaat klote.’

Op zo’n eerlijk antwoord zat ik helemaal niet te wachten. Mijn wedervraag was puur ritueel geweest – wat de waarde van de vraag volledig zichtbaar maakt.

Negativiteit trekt.

Het was, ritueel gezien,  voldoende geweest als ze had gezegd: ‘Niet goed! Nou, tot kijk maar weer hè?’ Maar ja, zo gaan we niet met elkaar om. En daarnaast, je wilt als vragensteller toch meer weten in zo’n geval. ‘Hoezo niet dan?’ Want negativiteit trekt. Kijk maar naar de kranten.

Wij verwachten van elkaar dat we zeggen: ‘Goed, dank je’. Zelfs als je bijna dood bent. Maar wees eerlijk, hoe vaak kon jij oprecht en volmondig ‘goed’ zeggen, al die keren dat de vraag gesteld werd? Een minderheid! Er is altijd wel iets dat niet goed gaat. Dus lieg je altijd wel ergens over. En als je focust  op wat niet goed gaat, dan ontkom je er niet aan de sfeer te verpesten.

Nieuwe begroetingsvraag

Ik stel voor dat we met z’n allen een nieuwe rituele begroetingsvraag instuderen. Een vraag die deuren opent naar oprechtheid. Die de sfeer positief houdt en juist uitnodigt tot eerlijkheid. Een vraag die leuk is om te beantwoorden, die de vragensteller aanzet tot echt luisteren en de ander uitnodigt tot het delen van successen.

Bij mij thuis experimenteren we er al mee. We vragen niet meer aan elkaar ‘Hoe gaat het?’ maar ‘Wat gaat er goed?’ Je kijkt hiermee opeens heel anders achterom. Ik vind het een heerlijke vraag. Als ik, na dag training geven, moe thuiskom en mijn vrouw vraagt aan mij: ‘Wat ging er goed?’ dan voel ik, in het antwoord dat ik geef, de energie in mijn lijf terugstromen. Ik zie de dagmomentjes van geluk weer aan me voorbijtrekken.

Wat ging er bij jou goed vandaag?

Tags:, , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: